Чи бути СВИНОапокаліпсису?!

30 Мая 2020 0

Зараз тема апокаліпсису особливо актуальна. Пандемія, зміни клімату, економічна криза... Відповідно, це все впливає і на тлумачення подій на агропродовольчих ринках, в тому числі — свинини. От в черговий раз ЗМІ прокотилася інформація, що в Україні починається «СВИНОапокаліпсис», повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України».

Нібито з 2021 року нас очікує масове закриття неефективних свинокомплексів. Дійсно, впродовж останніх років можна спостерігати скорочення кількості господарств. Однак потрібно чітко розуміти, про яке скорочення йдеться. В Україні з 1,5 тис. господарств, лише трохи більше 100 (або 6,5%) утримують понад 5 тис. гол. Тож «вибувають» з галузі переважно  ті суб'єкти господарювання, які займаються свинарством додатково до основного виду діяльності. Мова не йде про вихід вагомих гравців ринку, а переважно тих, хто утримує до 2 тис. гол.

Про це чітко свідчать аналітичні дані. Так, якщо на 1-ше січня 2014-го 3,8 млн свиней утримували 3,26 тис. сільськогосподарських підприємств, то зараз 1,55 тис. підприємств вирощують 3,3 млн свиней. За кількістю операторів сектор «звузився» майже на 52,4% при скороченні поголів'я на півмільйона голів. І не забуваймо, що лише минулого року близько 120 тис. із них «забрала» АЧС, а не неефективність.

Тож ті виробники свинини, які адаптувались до нових умов роботи поступово займають нішу, яка звільнилась, нарощуючи поголів'я та свою вагу на ринку. Зокрема, якщо на початку 2013-го у господарствах з поголів'ям понад 5 тис. голів утримували 58% промислового поголів'я, то зараз на таких свинофермах сконцентровано 74% «індустріальних» свиней».

Співвідношення кількості операторів ринку до чисельності промислового свинопоголів'я, 2013-2020 рр.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними ДССУ.

Щоб пересвідчитися у намірах операторів ринку розвивати галузь, Асоціація «Свинарі України» на початку року опитала 100 виробників свинини, які сукупно утримують понад 71% свиней в України (понад 2,3 млн гол.). 59% із них планують розширення виробничих потужностей!!!

Ще один позитивний факт — великі гравці ринку, які у попередні роки постраждали від АЧС, повертаються у виробництво.

А значить, заяви про те, що українська м'ясна продукція може зникнути з прилавків, а свинарство — на межі зникнення, які лунають від тих самих експертів упродовж останніх мінімум 7-ми років, — безпідставні. Розраховані лише на тих, хто не орієнтується у специфіці галузі та реальному стані справ.

Тому не панікуйте! Вітчизняне свинарство було, є і буде розвиватися!

Читайте новости Украины и мира на страницах «2000» и в социальных сетях FacebookTwitterLivejournal, а также Telegram

Ринок живця: ціни стабілізувалися?

Закупівельні ціни на свиней забійних кондицій у третій декаді квітня дещо укріпилися....

Украина стала основным покупателем российской...

Украина в феврале стала основным покупателем свинины из РФ

Свиноводам нужна поддержка

Исходя из объема средств, выделенных на государственную поддержку отраслей...

Мясо на пару с чумой

С начала 2019 из-за АЧС стране потеряла около 170 тыс. свиней

Недоедаем: свинины в Украине потребляют меньше, чем в...

«Со значительно большими доходами наши соседи имеют возможность питаться, покупать...

Держгеокадастр відновлює реєстрацію земель за...

Реєстрація земельними реєстраторами з 3 липня 2020 року буде відбуватися за принципом...

Речник ЄС зробив заяву щодо Національного банку...

Створення сильного і незалежного Національного банку стало засадничим досягненням...

Подписан меморандум по компенсациям за сбитый в Иране...

Пять стран, граждане которых погибли при авиакатастрофе самолета МАУ в Иране,...

В Украине за сутки выявлено 876 новых случаев...

В Украине за сутки по состоянию на 3 июля выявлено 876 новых случаев коронавируса,...

В Украине сегодня жара до +36

Сегодня ливни и грозы вновь накроют западную территорию Украины. Температура воздуха...

«Ситуація критична, а нас просто кинули...

У південних регіонах України розпочалась збиральна кампанія ранніх зернових культур....

Комментарии 0
Войдите, чтобы оставить комментарий
Пока пусто
Авторские колонки

Блоги

Ошибка