Риб’ячий жир і наше здоров’я

12 Января 2021

Багато з нас пам`ятають, що в радянські часи були так звані «рибні дні», коли в закладах харчування пропонувалися тільки рибні страви. А в дитячих садках обов`язково давали риб`ячий жир. Харчова цінність риби дуже велика. Всесвітня організація охорони здоров`я рекомендує споживати на рік не менш ніж 19,6 кг. рибного продукту.

Як вибрати риб’ячий жир

Правильний вибір риб`ячого жиру – запорука того, що він піде вам на користь. Однак купити справді якісний риб`ячий жир досить проблематично. Справа в тому, що цей продукт не є ліками і, отже, не регламентується нормами. Залишається покладатися на сумлінність виробників і на свої знання про правильний вибір. Про це повідомила прес-служба Асоціації рибалок України.

Інструкція

  1. Запитуйте у продавця сертифікат. В ньому має бути інформація про сировину (або це печінка тріски, або заполярний лосось, або підшкірне тюленяче сало, або покривне сало китів тощо), а також офіційне підтвердження відсутності у продукті токсинів.
  2. Вивчіть етикетку. Якщо ваша мета – купити корисну добавку до свого раціону, щоб підживити його поліненасиченими жирними кислотами омега-3, зверніть увагу на назву продукту. Він повинен називатися «Медичний риб’ячий жир» (не ветеринарний, нехарчовий тощо).

На етикетці або упаковці риб`ячого жиру обов’язково повинна бути вказана частка вмісту поліненасичених жирних кислот омега-3 (відсоток жирних кислот від загальної маси препарату). Прийнято вважати, що жирів повинно бути не менше 15%, хоча у деяких виробників ця частка може становити 25-30%, а то й більше. Норми не існує.

Якщо ви прочитали на етикетці, що риб’ячий жир виготовлений методом молекулярної диференціації, можете сміливо брати такий продукт. Правда, він може коштувати дорожче, зате ви будете впевнені у високій якості добавки. Справа в тому, що при цьому процесі проявляються по-справжньому корисні жири омега-3.

  1. Мало хто з покупців звертає увагу на те, що на деяких продуктах написано «Риб’ячий жир», а на інших «Рибний жир». Тим часом різниця є, і вона полягає в частці вмісту омега-3.

Риб`ячий жир виробляється переважно з печінки тріскових риб. У ньому багато вітамінів А, Д і Е, але мало омега-3. Для виробництва рибного жиру використовуються м`язові волокна риб, в ньому міститься велика кількість омега-3, але менше вітамінів. Вибір залежить від цілей прийому препарату.

  1. Якщо ви вибираєте риб’ячий жир в капсулах, звертайте увагу на речовину, з якої вони виготовлені. Деякі виробники використовують желатин тваринного походження, інші – рибний желатин. У першому випадку продукт дешевший. Також дивіться на вагу капсули. Виходячи з ваги однієї капсули, ви будете розраховувати свою добову норму (для дорослої людини це 650-100 мг).
  2. Якщо ваш вибір – риб`ячий жир «на розлив», то дивіться, щоб пляшка була із темного скла і щільно закоркована, тому що під впливом світла і кисню омега-3 швидко окислюється і розкладається. Користі від такого продукту не буде.
  3. Звертайте увагу на виробника. Фахівці вважають, що найкращий риб`ячий жир виробляють у Норвегії – країні, яка є головним постачальником даного продукту на світовий ринок (понад 80%). Традиційно цінується риб`ячий жир Архангельського і Мурманського рибних комбінатів.
  4. Не забувайте дивитися на дату виготовлення. Звичайний термін зберігання риб’ячого жиру – 2 роки. Деякі виробники ставлять менші або більші терміни придатності.

Як вживати риб’ячий жир

«Вживати риб’ячий жир в період вагітності буде більш корисно, ніж вживати в їжу жирну рибу, в якій також містяться кислоти омега-3, – дають пораду в Асоціації рибалок України. – У рибі може міститися ртуть у великих кількостях, а риб’ячий жир в капсулах або у формі рідини є абсолютно безпечним для вагітної жінки. При купівлі товару слід звертати увагу на його запах і смак. Якщо він має характерний «рибний» запах, швидше за все він почав псуватися. Якісний риб`ячий жир має слабкий, хоча і специфічний запах. При непереносимості смаку і запаху цього продукту рекомендується вживати капсули з риб’ячим жиром».

Джерелами жирних кислот омега-3 є різні види жирної риби: лосось, сардини, тунець, оселедець, кілька.

Рекомендована щоденна норма риб’ячого жиру для дітей до вісімнадцяти місяців становить 60 мг на кілограм маси тіла. Дітям у віці півтора-п’ятнадцять років щодня рекомендується 30 мг продукту на кілограм маси тіла. Дорослим необхідно щодня вживати 500 мг риб’ячого жиру, вагітним жінкам і жінкам в період грудного вигодовування – 300 мг. Протипоказання до застосування риб`ячого жиру: камені в жовчному або сечовому міхурі, в нирках, активна форма туберкульозу, захворювання печінки, ниркова недостатність, виразка дванадцятипалої кишки і шлунку, порушення функцій щитовидної залози, надлишок вітаміну D і кальцію.

А отже проконсультуйтеся у лікаря.

Риб’ячий жир люблять далеко не всі, але цей чудовий продукт має безліч корисних властивостей, а багато людей вже давно оцінили позитивний ефект від його вживання.

Основні компоненти риб’ячого жиру

Основними елементами риб’ячого жиру є пальмітинова та олеїнова кислоти, а також жирні кислоти типу омега-3 і омега-6. Також в риб`ячому жирі міститься вкрай незначна кількість холестерину (0,3-0,6%), йоду, фосфору, брому і сірки.

Позитивна дія риб`ячого жиру зумовлена в основному вмістом у ньому жирних кислот (ейкозапентаєнової кислоти (ЕПК) і докозагексаєнової кислоти (ДГК)), а також вітамінів А, D і E.

Вчені називають жирні кислоти «істотними»: численні дослідження підтвердили, що набір кислот, що містяться в риб’ячому жирі, позитивно впливає на ріст кісток у дітей, сприяє поліпшенню зору, прискоренню метаболічних процесів, а також процесів регенерації тканин.

ЕПК і ДГК є найбільш фізіологічно незамінними елементами. Великий вміст цих кислот в сірій речовині вказує, що вони необхідні для функціонування мозку і кісток. Кислоти групи омега-3 забезпечують приплив енергії в клітини мозку, тим самим прискорюючи передачу імпульсу від клітини до клітини. Це дозволяє підвищити розумові здібності і поліпшити пам`ять.

Незважаючи на рекламу риб’ячого жиру в якості харчової добавки, найбільш адекватним способом отримання достатньої кількості ДГК і ЕПК буде вживання безпосередньо жирної риби, а не капсул.

У риб`ячому жирі містяться:

– вітамін A підтримує в здоровому стані слизові оболонки, волосся, покращує стан шкіри (прискорює регенерацію клітин) і має властивість антиоксиданту. Також він має незначний антибактеріальний та антивірусний ефект – допомагає функціонуванню імунної системи організму. Разом з вітаміном D вітамін А сприяє росту кісток, зміцненню волосся, нігтів, а також емалі зубів.

– вітамін D в складі ри’`ячого жиру сприяє проникненню кальцію в клітини, тим самим зміцнює кістки, м`язові тканини, зуби і волосся. Цей елемент також запобігає зайвій нервовій збудливості.

– вітамін E необхідний для всіх тканин організму, сприяє «диханню» клітин і має «косметичні» властивості – розгладжує зморшки і живить шкіру. Профілактика деяких захворювань (атеросклероз судин або артрит) також включає курси прийому вітаміну Е.

Те, що риб’ячий жир містить відразу три види незамінних засвоюваних вітамінів, робить його цінною харчовою добавкою з точки зору економії грошей.

Однак не можна відкидати і того, що жири і вітаміни, отримані організмом безпосередньо з продуктів харчування, засвоюються набагато краще і діють набагато швидше.

Риб’ячий жир і холестерин

Холестерин виробляється печінкою і необхідний для здійснення біологічних процесів. Однак надмірна його кількість може призвести до серйозних захворювань.

Холестерин – це речовина, що належить до ліпідів. 80% холестерину виробляє печінка, а решта 20% з`являються в організмі людини в результаті засвоєння продуктів харчування. Він є основним будівельним матеріалом для всіх клітин організму. Також завдяки холестерину виробляються жовчні кислоти. У перекладі з грецької мови холестерин означає «тверда жовч», оскільки вперше клітини його були виявлені в жовчному камені.

При підвищеному рівні холестерину ліпіди утворюють бляшки на стінках артерій. Коли бляшки розвиваються тривалий час, вони стають волокнистими і містять багато кальцію. Це призводить до звуження артерій.

Також при високому рівні холестерину існує велика ймовірність утворення тромбу. Тромб слабо кріпиться до стінок судини і може обірватися в будь-який момент.

При підвищенні вмісту холестерину з’являється біль у грудях (стенокардія), може розвинутися синдром Шарко, при якому виникає сильний біль у ногах при ходьбі. Також можуть з`являтися підшкірні відкладення рожевого кольору (найчастіше вони утворюються на повіках або коло сухожиль на гомілці).

Лікування риб’ячим жиром

Риб’ячий жир є ефективним народним засобом проти боротьби з різними захворюваннями. Він підтримує оптимальний рівень холестерину в організмі людини завдяки вмісту омега-3.

Омега-3 жирні кислоти захищають організм від запалень, перешкоджають утворенню тромбів, а також знижують рівень тригліцеридів. Вони є частиною клітинної мембрани і впливають на функції рецепторів клітини. Саме ці кислоти нормалізують кількість холестерину.

Містяться вони в жирних сортах риби (лосось, тунець, тріска, скумбрія, палтус, форель і сардина). До речі, у вареній рибі вміст кислот набагато вищий, ніж в копченій чи смаженій.

Риб’ячий жир рекомендується вживати в будь-якому віці. У ньому містяться найважливіші речовини, необхідні для нормального функціонування організму. Якщо ви з деяких причин не хочете або не можете вживати риб`ячий жир, вам варто дізнатися докладніше про альтернативні джерела цих речовин.

Риб’ячий жир має в складі насичені, мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти. Найбільш важливими і корисними для людини є останні, вони представлені омега-3 і омега-6 жирними кислотами. Необхідно отримувати омега-3 і омега-6 у певному співвідношенні. За деякими даними, це співвідношення 1: 4. Надмірне споживання омега-6 жирних кислот завдає шкоди.

Найчастіше люди отримують омега-6 в кілька разів більше рекомендованої норми. А омега-3, навпаки, недоотримують. Це порушує роботу імунної системи, підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Сухість шкіри, ламке волосся, підвищена стомлюваність, біль у м`язах, запори, депресія – ці симптоми свідчать про брак омега-3 в організмі.

Альтернативи риб’ячому жиру

Джерелом омега-6 в першу чергу є рослинні масла, а також зернові і горіхи. Таким чином, отримати омега-6 зі стандартного раціону не складно.

Жири омега-3 тваринного походження засвоюються організмом гірше, ніж рослинного. Крім того, продукти тваринного походження містять чимало насичених жирних кислот. Цей вид жирних кислот безпечний для організму лише в невеликих кількостях.

Насичені жирні кислоти потрібні організму в невеликих кількостях як джерела енергії. Надмірне їх вживання призводить до ожиріння і підвищення рівня холестерину в крові.

Якщо виключити морепродукти і рибу, альтернативним джерелом омега-3 буде лляна олія. Всього одна чайна ложка лляної олії в день зможе поповнити потребу організму в цій жирній кислоті.

Далі варто згадати рапсову олію, її потрібно буде пити по одній столовій ложці на день. Як можна помітити, найбагатші омега-3 альтернативні джерела відсутні в звичайному раціоні людини. Можна порадити придбати пляшку лляної чи рапсової олії і вживати щодня як добавку до їжі.

Лляна олія – швидко псується. Обов`язково зберігайте її в холодильнику. Щоб продовжити термін придатності, тримайте олію в темній скляній пляшці з вузьким горлечком.

Омега-3 в значній кількості міститься в гарбузовому насінні і волоських горіхах. Щоб замінити ними капсулу риб’ячого жиру, необхідно з’їсти близько ста грамів.

У менш концентрованих дозах омега-3 міститься в багатьох інших натуральних продуктах. Серед них редис, часник, брокколі, базилік, курячі яйця, соєві боби. Включайте ці продукти в свій раціон якомога частіше, щоб знизити ризик виникнення дефіциту омега-3.

Користь жирних кислот для здоров’я

Жирні кислоти омега-3 є незамінними: в організмі вони не синтезуються, проте життєво необхідні для роботи органів і систем. При їх нестачі виникають різні патології та хронічні захворювання.

Поліненасичені жирні кислоти Омега-3 виконують безліч важливих функцій. Вони відіграють основну роль у виробленні біологічно активних речовин – ейкозаноїдів. Ейкозаноїди беруть участь у багатьох процесах, які відбуваються в клітинах і тканинах. Без жирних кислот неможливе формування клітинних мембран, цих речовин потребують клітини мозку, сперматозоїди і сітківка очей. При нормальному вмісті в організмі омега-3 злагоджено і ефективно функціонують головний мозок і нервова система, добре працює серце, судини перебувають у відмінному стані.

Людям, що страждають на атеросклероз і зайву вагу, рекомендується включати в раціон насичені жири в дуже невеликих кількостях.

Омега-3 використовується організмом як джерело енергії для проходження біохімічних реакцій. Вони відкладаються в жировій тканині і створюють резерви. Ці запаси не викликають збільшення ваги, оскільки швидко витрачаються організмом. Жирні кислоти омега-3 знижують загальну кількість холестерину, не дають згущуватися крові, перешкоджають розвитку атеросклерозу, гіпертонії, покращують діяльність серця, приводять у норму обмінні процеси, знижують ризик розвитку інфарктів і інсультів.

Велика кількість омега-3 міститься в рибі холодних вод (сьомга, скумбрія, лосось, палтус, тунець), в меншій мірі в кальмарах, молюсках, устрицях, в невеликій кількості – в рослинних оліях, волоських горіхах, листовій зелені. При термообробці жирні кислоти руйнуються, тому найкориснішою є слабосолона риба. Найдоступніше джерело Омега-3 – оселедець і скумбрія.

Продукти, що містять омега-3, необхідні дітям, а також вагітним і матерям в період лактації, оскільки без цих речовин клітини мозку у дітей будуть сформовані неправильно.

При застосуванні препаратів, що містять жирні кислоти омега-3, а також при дотриманні спеціальної дієти відновлюються всі порушені нервові процеси (швидкість мислення, увага, пам`ять та ін.). При достатньому вмісті в організмі омега-3 не розвиваються алергічні та автоімунні захворювання. Жирні кислоти захищають кістково-м`язову систему від розвитку артрозу, артритів, запалень суглобів і м`язів, вони регулюють діяльність травної системи, попереджаючи появу виразкової хвороби, гастритів та інших захворювань.

Користь і шкода риб’ячого жиру

Велика кількість людей прагне до здорового способу життя, тому безстрашно вводять в раціон різні біологічно активні добавки, полівітамінні комплекси. А популярність риб`ячого жиру з роками лише набирає обертів. Прийшов час докладніше дізнатися про унікальність цього продукту.

У складі риб’ячого жиру міститься маса корисних речовин: поліненасичені жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, кальцій, калій, залізо, цинк, фосфор, натрій, магній, йод, вітаміни А і D. Більше 70% в риб`ячому жирі займає олеїнова кислота, 25% – пальмітинова кислота, а також кислоти омега-3 і омега-6. Риб’ячий жир дуже багатий вітаміном А, який сприятливо впливає на зір, сприяє регенерації і росту клітин шкірного покриву. Не менш важливе завдання у вітаміну D – він стимулює засвоєння фосфору і кальцію організмом, нормалізує ріст кісток.

Риб’ячий жир – це прекрасний засіб для профілактики серцево-судинних захворювань. Його компоненти знижують підвищений тиск, шкідливий холестерин у крові, кількість тригліцеридів. Нерідко лікарі призначають риб`ячий жир пацієнтам, які пережили інфаркт або інсульт.

Жирні кислоти добре впливають на кісткову систему, суглоби і сполучні тканини. Якщо в організмі низька кількість жирних кислот, то велика ймовірність дізнатися, що таке артрит і ревматизм. Ці кислоти поліпшують рухливість суглобів, знижують больові відчуття при наявності захворювань, виступають в ролі протизапального засобу. Рекомендується включити в раціон риб`ячий жир людям з серйозними навантаженнями на суглоби (спортсмени, вагітні жінки, люди похилого віку, люди з важкою роботою).

Поганий настрій, неконтрольована злість, апатія і депресія часто виникають через нестачу в організмі певних мінералів і вітамінів. Риб’ячий жир – це сильний антиоксидант і найкращі ліки від стресу. Він сприяє збільшенню в організмі гормону щастя. Фахівці рекомендують пити риб’ячий жир курсами не менш як два рази на рік (найкраще навесні і восени).

Ри’`ячий жир слід вживати людям, що мають проблеми з нігтями, шкірою і волоссям. Цей продукт просто унікальний за своєю багатогранністю, він сприяє відновленню і оновленню клітин, а також нормалізує гормональний баланс. Вживаючи риб’ячий жир, ви прискорюєте процеси обміну речовин і розщеплення жирових відкладень.

З іншого боку, діарея, печія, біль у животі і нудота – перші побічні ефекти, які можуть з`явитися внаслідок прийому риб’ячого жиру. В даному випадку необхідно знизити дозу або відмовитися від прийому риб’ячого жиру. Цей продукт може стати смертельно небезпечним і викликати геморагічний інсульт. Не рекомендується вживати риб`ячий жир людям із захворюваннями жовчовивідних шляхів і печінки, при гастриті, виразковій хворобі кишечника і шлунка, порушеннях функцій щитовидної залози і підвищеному згортанні крові.

Показання і протипоказання для прийому капсул риб’ячого жиру

Рекомендовано вживати капсули риб’ячого жиру при авітамінозі, депрессії, погіршенні зору, частих простудних захворюваннях, сухості шкіри і ламкості нігтів, порушеннях серцевої діяльності та ін.

Не рекомендується вживання риб’ячого жиру при зниженому згортанні крові та гемофілії, хронічній нирковій недостатності, порушенні функціональності щитовидної залози, гострому перебігу холециститу і панкреатиту. Також не слід вживати капсули риб`ячого жиру при індивідуальній непереносимості препарату і підвищеній чутливості організму до його компонентів.

Користь риб’ячого жиру для вагітних жінок

Жирні кислоти омега-3, які входять до складу риб’ячого жиру, пригнічують запальні процеси, зміцнюють центральну нервову систему, сприятливим чином впливають на серце й імунну систему, ослаблену вагітністю. Ці речовини необхідні організму для вироблення простагландинів, які допомагають регулювати найважливіші фізіологічні функції: згортання крові, артеріальний тиск, передачу нервових імпульсів, функції шлунково-кишкового тракту та інших внутрішніх органів.

Вживання риб’ячого жиру після пологів сприяє виділенню грудного молока.

Вживання риб’ячого жиру сприятливо впливає на перебіг вагітності. Риб’ячий жир допомагає запобігти передчасним пологам, збільшує масу тіла новонародженого, знижує ризик прееклампсії (патологія вагітних, при якій розвивається підвищений артеріальний тиск). А ось дефіцит в організмі жирних кислот омега-3 підвищує ризик розвитку післяпологової депресії. Жирні кислоти потрібні для розвитку зору та нервової системи майбутньої дитини. Прийом риб`ячого жиру під час вагітності знижує ризик виникнення алергії у немовляти. Дослідження російських і британських учених, підтверджені численними тестами, виявили, що риб’ячий жир допомагає розвитку координації у дитини.

Риб’ячий жир можна використовувати і зовнішньо: для загоєння опіків, ним змащують сухі псоріазні бляшки, застосовують як живильну маску для обличчя, змащують ним кінчики волосся, попереджаючи їх розшарування.

Пресс-служба Асоціації рибалок України  

Растения против COVID-19

Наиболее важные вещества для поддержки иммунной системы при COVID-19 — это витамины D и...

Анабиоз

Путь к суперстолетнему возрасту — профилактика сердечно-сосудистых заболеваний За...

Инвестиция в здоровье

Люди едут в «Моршинский» за положительным результатом лечения и отдыхом для души

"Моршинський" лікує разом з природою

Пандемія коронавірусу, на жаль, на оминула й Україну. Щодня зростає кількість хворих. А...

По кому подзвін?

Горе-реформаторами повністю зруйнований профілактичний напрямок у медицині. І...

Врачебно-пациентское партнерство вместо пресловутой...

В мире противовирусной терапии ВПЧ на сегодня нет, эти лекарства есть только в Украине

Обед из пробирки

Каждая восьмая семья в Европе не против включить эрзац-бургеры в свой рацион

Трансплантация: суть — «мелким шрифтом»

Сам факт того, что органы будет возможно вывозить за рубеж, не отрицается, но при этом...

Тревожные раздумья: реалии и неотложные задачи с...

Эффективное противодействие вирусной агрессии требует обязательно и в полном объеме...

Лечение эндометриоза в Израиле

Эндометриозом страдает каждая десятая женщина. У многих болезнь протекает без...

Новейшая лазерная эпиляция 3D в EpiLaser

 Трёх-кластерная лазерная процедура основана на воздействии оптической и...

Закон и его горькие последствия

За время действия карантина, который, судя по сводкам Минздрава о катастрофическом...

Комментарии 0
Войдите, чтобы оставить комментарий
Пока пусто
Авторские колонки

Блоги

Ошибка